Våra talare och konferencier

Angelica Lindén Hirschberg gynekolog och professor

Angelica Lindén Hirschberg

Angelica Lindén Hirschberg är gynekolog och professor vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Hon är medicinskt ansvarig för Sveriges enda högspecialiserade mottagning i Gynekologisk endokrinologi vid Karolinska Universitetssjukhuset samt chef för forskningsenheten Kvinnohälsan. Hennes forskning rör olika aspekter av kvinnohälsa under livets olika faser inklusive klimakteriet samt ovanliga hormonella tillstånd hos kvinnor. Angelica är President för the European Menopause and Andropause Society (EMAS).

Ny svensk studie: Bioidentiskt progesteron kan bli godkänt läs hela artikeln

Klimakteriebehandlingar jämförs på Karolinska Universitetssjukhuset Läs hela artikeln.

Mats Hammar,

gynekolog och professor

Mats Hammar

Mats Hammar, gift har 3 barn, 7 barnbarn. Gynekolog Kvinnokliniken i Linköping sedan drygt 40 år, professor 1999, emeritus sedan 2017. Forskat framför allt om ofrivillig barnlöshet, antikonception och menopausmedicin, publicerat c:a 250 vetenskapliga artiklar, varav drygt 80 om klimakteriet och 15 om minskad hormonproduktion hos män. Studerat fysisk aktivitet mot övergångsbesvär. Behandlat ett stort antal kvinnor med övergångsbesvär både i klinisk vardag och inom olika studier. Vid två tillfällen varit med i SVT:s Fråga doktorn om övergångsåldern.

Läs Mats forskning

Karin Adelsköld,

kvällens konferencier

Karin är journalist, ståuppkomiker och författare. Utsedd till årets kvinnliga komiker på Svenska Standupgalan och hedersdoktor vid Lunds Tekniska Högskola. Hon har skrivit böckerna ”Så blir du en roligare talare” och ”Nu är det kul igen -från utmattning till arbetsglädje” och utsågs av talarnas branschförening till en av Sveriges bästa föreläsare 2023.

Lisa Carpevi, sömnexpert

Sömnexperten Lisa Carpevi kommer att dela värdefull information om sömn och dess avgörande roll under klimakteriet. Hon poängterar att sömnen försämras med åldern, och många upplever utmaningar kring klimakteriet. Lisa betonar vikten av att kunna identifiera farligt dålig sömn och ger råd om när man bör söka hjälp.

Lisa använder beteendeterapi som grund för att hjälpa människor hitta god sömn utan medicinsk intervention. Hon understryker även de livsviktiga processer som sker under sömnen och kopplingen till hormoner som melatonin och kortisol.

Lisa förstår särskilt vikten av god sömn under klimakteriet och hur det påverkar hormonbalans, stressnivåer, humör och emotionell hälsa. Genom att prioritera god sömn kan kvinnor bättre hantera fysiska och emotionella utmaningar, främjandes övergripande hälsa och välbefinnande.

För att tackla sömnproblem rekommenderar Lisa fasta rutiner, bibehållandet av en stabil dygnsrytm, regelbunden träning, och att undvika skärmtid före sömn. Hon betonar även försiktighet med koffein. Lisa Carpevi erbjuder vägledning, stöd och insikter för dem som strävar efter att förverkliga sina drömmar eller hantera utmaningar under klimakteriet, och hon är en expert och följeslagare på resan mot en framgångsrik och hälsosam framtid.

Malin Thell Bengtsson &

Anders Lönedal

Malin och Anders jobbar idag med att hjälpa kvinnor (men även män) med att förstå deras kroppar och vad man själv kan göra för att Må Bättre.

De drömmer om, och verkar för, att kvinnor ska börja se på sina kroppar
som perfekta och inte defekta. Vi är nämligen perfekt designade, men med samhällets syn på den äldre kvinnan är det lätt att tro att vi är defekta.

De drömmer om att kvinnan i klimakteriet ska ha tillräckligt med kunskap och makt över sin egna hälsa och sin förmåga att stötta sig själv när det är möjligt, inget ont om att få hjälp när vi behöver det, verkligen inte, men att förstå och kunna äga kunskapen om vad som händer och vad du kan göra själv måste få ligga hos den det berör nämligen kvinnan själv.

Malin och Anders jobbar idag i ett nära samarbete med Q for Skin, ett
Svenskt företag som främjar kvinnors rätt till livskvalité genom hela livet.

Under kvällen kommer de leverera mängder med enkla egenvårds tips för att just DU ska kunna ”Fatta Kroppen” och må bättre.

De kommer prata för de som just nu är i klimakteriet, för de som gått
före dom och för de som komma skall. ALLA har rätt att veta hur man kan, med egenvård, må bättre innan, under och efter klimakteriet.

Fatta kroppen